Visste du at selvtillit kan gi deg bedre helse? Det går rett og slett ut på stresshåndtering og sin egen tro på mestring.
Biologisk sett er stress sunt, fordi det gjør oss klar for en «fight-or-flight»-situasjon. Denne stressformen er midlertidig, og går over når utfordringen eller faren er over. Det som derimot ikke er sunt er det langvarige stresset vi opplever i dagens samfunn, for eksempel jobb-, kropps-, forhold- eller skolerelatert. Et stress som ikke går over, men som holder oss på høygir hvor vi går rundt med anspente skuldre og knapt puster med magen.
CATS står for Kognitiv Aktiveringsteori om Stress, og er en teori om hvordan stress påvirker kroppen. Den forklarer hva stress er, og hvordan man kan bruke modellen som et forebyggende tiltak.
1. Først har du et stress-stimuli, for eksempel at du er for sent ute til flyet ditt.
2. Hjernen oppfatter stressfaktorene, og gjør en vurdering om denne stressfaktoren er noe den skal reagere på.
3. Hvis hjernens evaluering er at det er grunn til å reagere, setter kroppen i gang sitt «alarmsystem» med akutt psykologisk og fysiologisk aktivering som høyere puls, blodtrykk og utskillelse av stresshormoner som kortisol.
4. Alarmen går tilbake til hjernen, som vurderer om det er noe som skal oppfattes som en trussel (ytterligere stressfaktor) eller en utfordring (stresshåndtering/mestring).
Avhengig av tidligere erfaringer kan hjernens kognitive tolkning av situasjonen føre til 3 forskjellige oppfatninger, som hver er forbundet med forskjellige psykiske og fysiske reaksjoner:
1. Mestring, «dette klarer jeg». Altså positive forventninger om at jeg har en strategi som vil gi meg positive resultater.
2. Hjelpeløshet, «jeg har ingen forventninger» fordi jeg ikke vet hva resultatet av strategien min blir.
3. Håpløshet, «uansett hva jeg gjør, blir resultatet negativt».
Dersom du da føler hjelpeløshet eller håpløshet, blir stresset langvarig og negativt. Det negative stresset relatert til hjelpeløshet og eller håpløshet kan føre til somatiske (kroppslige) lidelser, altså medisinsk uforklarlige helseplager som man antar skyldes psykososiale forhold, som stress. Dette kan være subjektive symptomer fra muskel -og skjelettsystemet, mage-tarm eller generell utmattelse.
Dersom du derimot har opplevd et positivt utfall tidligere ved den samme eller en liknende situasjon, og du har troen på at du selv kan mestre det, blir stresset kortvarig og positivt, og øker bare din subjektive mestringsfølelse ytterligere.
«Du skal ikke tro at du er noe»? Jo, du skal tro at du er noe. Hold det innenfor moralens rammer, og få en bedre helse.
Sigrid :)